کمپرسور پیستونی و تولید هوای فشرده ۸ بار

کمپرسورهای پیستونی از قدیمی ترین و فراوان ترین کمپرسورها بشمار می روند در مدل های یک سیلندر تا چند سیلندر و در انواع روغن کاری شونده OIL LUBRICANT و بدون روغن OIL.FREE و در مدل های مختلفی ساخته می شوند. مدل V فراوانترین مدل دو سیلندر بشمار می رود انواع بزرگ این نوع کمپرسور به صورت L ساخته می شود.

همانگونه که قبلا مختصراً توضیح داده شده اساس کاری کمپرسور پیستونی به صورتی است که قطعه پیستون مانندی داخل سیلندری قرار دارد که با حرکات رفت و برگشتی پیستون درون سیلندر و باز و بسته شدن دریچه های ورودی و خروجی که توسط صفحاتی فلزی به نام VALVE.PLATE مسدود شده اند هوا از مجرای ورودی وارد محفظه می گردد و زمانی که تا حد معینی فشرده گردید مجرای خروجی باز و هوای فشرده از این مجرا خارج می گردد. حدی معین را نیروی فنرهای مسدود کننده دریچه ها مشخص می کند.

تلمبه دوچرخه یک مثال بسیار ساده از کمپرسور پیستونی است توسط حرکت پیستون هوا مکش و تراکم و تخلیه می گردد.

نام دیگر کمپرسور پیستونی کمپرسور رفت و برگشتی است زیرا پیستون داخل سیلندر دارای حرکت رفت و برگشتی می باشد.

حرکت رفت و برگشت پیستون توسط شاتون یا دسته پیستونی که به میل لنگ متصل است صورت می پذیرد میل لنگ نیز معمولاً توسط انرژی الکترو موتوری که با شفت میل لنگ درگیر یا به عبارتی کوپل گردیده می چرخد.

امروزه در صنعت تبرید بیشتر از کمپرسورهای پیستونی استفاده می شود . در این نوع کمپرسور ها نیز از حرکت رفت و آمدی پیستون سیال را متراکم می نمائیم .

این نوع کمپرسور اغلب در سیستم تبرید مورد استفاده قرار می گیرد و ممکن است قدرت آنها از چند دهم اسب تا چند صدم اسب خواهد بود و می توان از یک سیلندر ویا چند سیلندر تشکیل شده باشد . سرعت دورانی محور کمپرسور ممکن است از ۲ تا ۶ ( r . s -۱ ) تغییر نماید . در کمپرسور ها ممکن است موتور و کمپرسور از هم جدا بوده که کمپرسور های باز نامیده می شوند . ( Hermiticaly Compressor ) خواهیم داشت که بیشتر در یخچالهای منزل که موتور کوچکی دارند از این نوع کمپرسورها استفاده می شود .

کمپرسورهای باز با قدرت های بالا غالباً افقی بوده و ممکن است دو عمله نیز باشند . در حالی که کمپرسورهای بسته معمولاً عمودی و یک مرحله می باشند.

4 Stroke Engine with airflows - کمپرسور پیستونی و تولید هوای فشرده ۸ بار

piston sambol - کمپرسور پیستونی و تولید هوای فشرده ۸ بار
سمبل کمپرسور پیستونی

در کمپرسورهای پیستونی نیز از روغن استفاده می شود و نحوه روغن کاری در کمپرسورها  کوچک پیستون  به صورت پاشش یا پرتاب روغن که OIL.SPLASH نام دارد صورت می پذیرد بدین طریق که درون پوسته کمپرسور روغن موجود است توسط میل لنگ و چرخش آن لنگ ها درون روغن فرو رفته و زمانی که بر اثر چرخش بالا می آیند روغن را مانند قاشقک به جدار داخلی سیلندر، رینگ ها، پین پیستون می رساند ضمناً خود می للنگ و یاتاقان های آن نیز درون روغن می چرخند که بدین طریق خود روغن کاری می شوند.

وجود روغن در کمپرسورها جهت افزایش طول عمر و جلوگیری از فرسایش بسیار مهم است لیکن روغن موجود در کمپرسورها روی کیفیت هوای خروجی کمپرسور اثر می نماید و با توجه به تدابیری که در ساختمان داخلی کمپرسور در نظر گرفته شده است مثل رینگ های پاک کننده روغن یا رینگ روغنی OIL RING که روغن روی جدار داخلی سیلندر را پاک می کنند باز مقداری روغن بر اثر حرارت حاصله از کارکرد کمپرسور بخار گردیده و وارد هوای فشرده می گردد.

piston compressor - کمپرسور پیستونی و تولید هوای فشرده ۸ بار
انواع کمپرسور های پیستونی با ترتیب سیلندر ها

هوای فشرده دارای روغن ، به خصوص روغن کمپرسور که بر اثر فشار بین رینگ ها و جدار داخلیی سیلندر تغییر رنگ و ماهیت داده جهت مصرف سیستم های مصرف کننده هوای فشرده به ویژه صنایع دارویی و غذایی مضر است لذا باید از طریقی جلوی نفوذ روغن به
درون هوای فشرده گرفته شود که عبارتند از:

۱- کمپرسور پیستونی دیافراگمی

۲- کمپرسور پیستونی با رینگ های از جنس PTFE

۳- کمپرسور پیستونی لابرنیتی

piston compressor1 - کمپرسور پیستونی و تولید هوای فشرده ۸ بار
کمپرسور نوع دیافراگمی

جهت جلوگیری از ورود روغنی که جهت روانکاری در کمپرسورها مورد استفاده قرار میگیرد به قسمت هواساز یا کمپرس هوا از یک پیستون واسطه استفاده میشود که قسمت هواساز از قسمت نیروساز (یا نیرو محرکه) توسط این طرح از هم جدا شده اند.

همانگونه که در تصویر دیده می شود در کمپرسور دیافراگمی قسمت نیروساز که باعث حرکت رفت و برگشت پیستون می گردد و بایستی روغن کاری شود از قسمت محفظه فشار ساز یا هواساز توسط دیافراگمی جدا گردیده است قابل ذکر است دیافراگم از نوع تقویت شده با لایه هایی از جنس لاستیک و توری فلزی و یا بافته های پارچه ای می باشد.

در بعضی از انواع کمپرسور بدون روغن یا OIL.FREE از رینگ های با جنس P.T.F.E استفاده می کنند در انواع دیگری از کمپرسورها نیز از نوعی وسایل آب بندی کننده به نام SEAL استفاده می کنند بدین صورت که شفت یا میله ای که حرکت رفت و برگشت پیستون را فراهم می سازد از درون قطعه ای عبور نموده که جلوی نفوذ روغن را از قسمت پایینی به قسمت بالایی یا محفظه هواساز می گیرد. جنس سیل ها از کربن و گاهی فلز است CARBON.SEAL * LABIRENT.SEAL * Teflon.seal لابرینت سیل از نوع فلزی است و دارای عمر بیشتری از نوع کربنی می باشد لیکن راندمان و کارآیی کربن سیل بیشتر از نوع فلزی یا تفلون است.

در صورتی که کمپرسور دارای یک سیلندر باشد و فقط از یک طرف سیلندر جهت فشار سازی استفاده شود تک سیلندر و به عبارتی تک مرحله ای و یک طرفه خوانده می شود.

در صورتی که کمپرسور پیستونی دارای یک سیلندر باشد ولی دو طرف محفظه سیلندر آب بندی شده و هر دو طرف دارای سوپاپ های ورودی و خروجی باشد یعنی دو اطاقک هواساز وجود داشته باشد در این کمپرسور در هر یک بار حرکت رفت و برگشت دو اتاقک از هوا پر و خالی می شود که راندمان بیشتری نسبت به نوع قبلی دارد این نوع کمپرسور پیستونی را دو طرفه و تک مرحله ای می نامند.

کمپرسور پیستونی دارای ۳ سیلندر را ۳ مرحله ای کمپرسور پیستونی دارای ۴ سیلندر را ۴ مرحله ای می نامند.

هر چه تعداد سیلندر ها بیشتر باشد کمپرسور پیستونی فشار بیشتری را تولید می کند.
کمپرسورهای پیستونی تک سیلندر معمولاً تا ۱۰ بار فشار تولید میکنند.
کمپرسورهای پیستونی دو سیلندر معمولاً تا ۷۰ بار فشار تولید می کنند.

کمپرسورهای پیستونی دوسیلندر به بالا در بعضی انواع تا ۷۰۰ بار فشار تولید می کنند. در کمپرسورهای پیستونی چند مرحله ای معمولاً سیلندر پیستونی اولی از سیلندر و پیستون دومی بزرگتر است به همین ترتیب سیلندر و پیستون دومی از سومی بزرگتر است الی آخر یعنی هر مرحله تا به انتها سیلندر پیستون از مرحله قبلی کوچک تر است بدین دلیل که در افزایش فشار حاصله در هر مرحله حجم هوا کمتر می شود لذا در مرحله بعدی اتاقک هواساز کوچکتر است تا بدین ترتیب افزایش فشار حاصله حفظ و نیز در مرحله بعدی فشار هوا بیشتر شود . لذا می توان گفت بطور کلی در کمپرسورها زمانی که نیاز افزایش فشار است تعداد ردیف ها یا مرحله های کمپرسور به صورت سری است لیکن زمانی که نیاز به افزایش دبی یا دهش که واحد آن لیتر در ثانیه است می باشد کمپرسورها را به صورت موازی می سازند.

جهت افزایش دبی یا دهش کمپرسورها را به صورت موازی می سازند.

همانگونه که می دانیم با عملکرد کمپرسور هوا متراکم می گردد عمل تراکم هوا با افزایش دما روبرو است و ضمناً بر اثر اصطلاک قطعات متحرک افزایش دمای دیگری نیز داریم افزایش دمای هوا بر اثر کارکرد کمپرسور و تراکم هوا باعث می گردد که علاوه بر گرم شدن قطعات کمپرسور و بد کار کردن و کاهش عمر کمپرسور محصول خروجی که هوای فشرده است نیز گرم شود هوای فشرده گرم نیز که وارد تجهیزات آماده سازی هوای فشرده می گردد باعث کاهش عمر و راندمان این تجهیزات گردیده ضمناً هوای گرم قابلیت استفاده در مصرف کننده ها را ندارد زیرا باعث خرابی محصول تولیدی و صدمه به مصرف کننده ها می شود لذا سعی می گردد تا دمای هوای فشرده در اسرع وقت کاهش یابد.

در کمپرسورهای پیستونی لوله خروجی از مرحله اول که هوای فشرده را به ورودی مرحله دوم وارد می سازد را به گونه ای می سازند که از درون آن لوله های مارپیچ عبور داده و از درون لوله های مارپیچ سیستم تبریدی (گاز فرئون ) عبور داده یا آب سرد عبور می دهند در بعضی موارد نیز تیغه هایی را روی سطح خارجی لوله یا کانال ا نتقال هوای فشرده از هر مرحله به مرحله بعدی می سازند تا سطح تماس حرارتی با محیط زیاد شده و دما کاهش یابد تقریباً مانند تیغه های روی سرسیلندر موتور سیکلت ها.

در صورتی که عمل خنک کاری در داخل کمپرسور انجام پذیرد به این نوع سیستم خنک کاری و تجهیزات آن خنک کاری داخلی یا Inter. Cooler می گویند.

در صورتی که عمل خنک کاری بعد از خروجی هوا از کمپرسور صورت پذیرد این عمل خنک کاری بعد از کمپرسور افترکولر After. Cooler نام دارد کمپرسورهای پیستونی فشار پایین زیر ۱۲ بار معمولاً همراه مخزن هستند بدین شکل که کمپرسور روی مخزن نصب می گردد.

لیکن در کمپرسورهای بزرگ و به ویژه فشار قوی کمپرسور و مخزن جدا از یکدیگر نصب می گردند. بین خروجی کمپرسور و مخزن بایستی حتماً یک شیر یک طرفه Check. Valve که نام دیگر آن شیر غیرقابل برگشت Non. Return. Valve است قرار گیرد تا در زمان استراحت کمپرسور مادامی که کمپرسور خاموش است هوای ذخیره شده در مخزن به کمپرسور باز نگردد و هدر نرفته و ضمناً جهت جریان هوای فشرده به صورت معکوس کمپرسور را معیوب نسازد.

راندمان یک کمپرسور پیستونی به عوامل زیر بستگی دارد (عوامل اصلی در راندمان کمپرسور)

۱- دور کمپرسور

۲- حجم محفظه فشارساز

۳- آب بندی سوپاپ های ورودی و خروجی و رینگ های فشاری و روغنی

به غیر از سه مورد فوق عوامل فرعی وجود دارند که در راندمان کمپرسور تأثیر می گذارند مانند ارتفاع نصب کمپرسور از سطح دریا، دمای محیطی که کمپرسور در آن نصب است، مشخصات فنی خط ورودی و خط خروجی کمپرسور، رطوبت محیطی و …

معمولاً کمپرسورهای پیستونی با مخزن یا انباره هوا در یک بلوک هستند یا به عبارتی کمپرسور روی مخزن نصب است . مخزن هوا دارای یک عدد سوپاپ یا شیر اطمینان است تا در صورت افزایش بیش از حد مجاز هوا، فشار زیادی تخلیه شود.

مخزن دارای یک لوله ورودی و یک خروجی می باشد در عین حال در پایین ترین قسمت آن مجرایی جهت تخلیه آب وجود دارد.

مخزن هوا دارای یک عقربه نشان دهنده فشار هوا و گاهی نیز عقربه دیگری جهت نشان دادن درجه حرارت هوای مخزن می باشد.

روی بدنه مخزن هوا یک سنسور یا حس کننده فشار هوا وجود دارد که در زمان رسیدن فشار مخزن به حد مورد نظر جریان برق الکتروموتور کمپرسور را قطع می نماید تا از تهیه هوای فشرده اضافی جلوگیری به عمل آید در ضمن با مصرف هوای فشرده توسط سیستم فشار هوای داخل مخزن کاهش یافته و حس گر یا سنسور مخزن با برقرار ساختن مجدد جریان برق الکتروموتور کمپرسور را فعال می نماید تا مجدداً کمپرسور کار کند.

چند نکته فنی در مورد کمپرسور پیستونی:

۱- روغن کمپرسور را باید هر روز قبل از شروع کار کمپرسور بازدید شود.

۲- تسمه انتقال نیرو از الکتروموتور به محور یا شفت کم پرسور باید در حد تعادل باشد (نه شل و نه سفت باشد).

۳- روی بدنه کمپرسور به خصوص پرده های خنک کننده و درز بین آنها حتماً باید تمیز باشد.

۴- بازدید زمان بندی شده یا دوره ای کمپرسور از جهت فنی و تست شیر اطمینان و شیر فرمان یا سنسور قطع و وصل کمپرسور جزو واجبات است.

۵- در صورت وجود روغن بیش از حد معمول در هوای فشرده تولید شده توسط کمپرسور نیاز به تعمیر کمپرسور و نیز تعویض رینگ های فرسوده می باشد.

۶- همیشه قبل از شروع به کار کمپرسور آب مخزن را خالی نمایید در کارخانجات با ساعت کاری زیاد بین هر شیفت آب مخزن باید تخ لیه شود امروزه تخلیه اتوماتیک نصب می گردد.

معرفی اجزای کمپرسور پیستونی

کارتر

در کمپرسورهای قائم و V شکل کارتر یک قسمت اساسی برای اتصال قسمتهای مختلف است و ضمناً نیروی ایجاد شده را تحمل می کند لذا باید سخت و مقاوم باشد .
کارتر های بسته تحت فشار مکش بوده و مکانیزم میل لنگ و شاتون و روغن کاری در آن قرار می گیرد و برای کنترل سطح روغن شیشه روغن نما و برای دسترسی به مکانیزم میل لنگ و شاتون و پمپ روغن درپوشهای حفره ای و جنبی وجود دارد . در کمپرسورهای کوچک معمولاً یک درپوش حفره ای وجود دارد , به فلانژ بالائی کارتر سیلندر متصل می گــردد . در کمپرسور های متوسط بزرگ کارتر و سیلندر با هم ریخته می شوند .

این امر باعث کم شدن تعداد برجستگی ها و هرمتیک بودن کمپرسور و درست قرار گرفتن محور سیلندر ها نسبت به محور درز ( سوراخ زیر یاطاقان میل لنگ می شود .
کارتر کمپرسور معمولاً از چدن ریخته شده بوده و در کمپرسور های کوچک از آلیاژ آلومینیوم می باشد.

سیلندر ها

در کمپرسورهای عمود ( قائم ) و V شکل بدون واسطه بصورت مجموعه دو سیلندر یا بصورت مجموع سیلندرها می سازند . در سیستم کارتر بوش داخلی پرس می شود که باعث کم شدن خورندگی و ساده شدن تعمیرات می گردد و در صورت سائیده شدن قابل تعویض هستند . مجموعه سیلندرها دارای کانال مکش و رانش مشترک می باشند . تحولات در داخل سیلندر عبارت است از مکش و تراکم رانش مبرد است و بدنه سیلندر نیروهای فشار گاز و فشردگی رینگها و نیروی نرمال مکانیزم میل لنگ و شاتون را تحمل می کند

پیستون

کمپرسورهای عمودی وو VV شکل بدون واسطه پیستون های تخت عبــوری بکــار می رود . ولی در کمپرسورهای غیر مستقیم الجریان ساده تر و غیر عبوری می باشد . در پیستون های عبوری که فرم کشیده تری دارند و سوپاپ مکش روی آن قرار دارد کانالی وجود دارد که از طریق این کانال بخار مبرد از لوله مکش به سوپاپ مکش هدایت شده . در کمپرسورهای اتصال مستقیم با اتصال پیستون به شاتون به وسیله اشپیل های شناور پیستونی (۳ گژنپین ) انجام می گیرد .
پیستون بدون رینگ معمولاً از چدن یا فولاد با کربنیک پائین ساخته می شود . پیستون کمپرسورهای افقی از چدن یا فولاد با تسمه های بابیتی در قسمت پائین می باشد . مهره و پیستون از جنس فولاد است . در پیستون های تخت لوله ای سوراخ های زیر گژنپین باید در یک راستا و عمود بر محور پیستون باشد . ( برای اینکه در جمع کردن پیستون با شاتون پیستون نسبت به محور سیلندر کج نباشد . در پیستون های دیسکی سوراخ زیر میله باید در یک راستای سطح خارجی پیستون وسطح نگهدارنده لوله عمود بر محور پیستون باشد. شیارهای رینگ ها باید موازی هم بوده و سطوح خارجی آنها عمود بر پیستون باشد . مفصل اتصال پیستون و شاتون ( دسته پیستون ) کاملاً شناور و آزاد است و می تواند در داخل بوش شاتون و بوشهای بدنه پیستون آزادانه بچرخد .

رینگ های پیستون

برای جلوگیری از نفوذ گاز متراکم شده به کارتر از رینگ های فشار( کمپرسی) و همچنین جلوگیری از خروج روغن از آن از رینگ های روغن استفاده می شود که در شیارهای مخصوص روی پیستون سوار می شوند . رینگ ها باید حتی الامکان کیپ شیار و در عین حال مانع حرکت آزاد پیستون در سیلندر نشوند . تعداد رینگهای آب بندی بستگی به دور کمپرسور دارد .

واسطه ( کریسکف)

واسطه برای اتصال رابط و شاتون بکار می رود و یک حرکت متناوب مستقـــیم الخط را طی می کند .

شاتون

شاتون برای اتصال میل لنگ به پیستون یا به واسطه بکار می رود و جنس آن فولاد و بعضی اوقات چدن تشکیل شده از میله با دو سر که یکی از آنها اتصال ثابت دارد و دیگری مجزا یا جدا شونده است .

میل لنگ

این قسمت کمپرسور یکی از مهم ترین اجزاء می باشد و باید خیلی سخت و محکم و در سطح اتصال آن نباید در شرایط مختلف خورندگی ایجاد شود. میل لنگ یک محور چرخنده است که در حرکت دورانی الکتروموتور را توسط شاتون به حرکت متناوبی پیستون در داخل سیلندر تبدیل می کند .

کاسه نمد

 

برای محکم نمودن میل لنگ و آب بندی خروجی آن از بدنه کارتر در کمپرسورهای اتصال مستقیم از کاسه نمد استفاده می شود . درست کارکردن کاسه نمد باعث آب بندی بودن کمپرسور و در نتیجه کار صحیح کمپرسور می شود .
کاسه نمدها را می توان به دو گروه تقسیم کرد:
۱کاسه نمد کمپرسورهای اتصال مستقیم با حلقه های اصطکاک , آب بندی بین حلقه ها در اثر ارتجاع فنر یا سیلیفون یا دیافراگم و همچنین به کمک وان روغنی که ایجاد سیفون هیدرولیکی می نماید می باشد . به گروه اول می توان کاسه نمد سیلیفونی و فنری را نسبت داد .
۲کاسه نمد کمپرسورهای اتصال غیرمستقیم دارای خانه های زیاد با حلقه های برجسته فلزی یا مسطح با قشر فلوئور است . کاسه نمد سیلیفونی با گشتاور ( کوپل) اصطحکاک برتری .
فولاد تا سالهای اخیر در کمپرسورهای کوچک فریونی با میل لنگ به قطر تا ۴۰ میلی متر مورد استفاده قرار می گرفت. کاسه نمد فنری ـ کار کمتر در تهیه ، معتبر در کار ، مونتاژ ساده و کار ساده تر مزایای کاسه نمدهای فنری با سیفون روغنی است .
بهترین نوع کاسه نمد فنری با کوپل یا چفت های حلقه ای می باشد که یکی از گرافیت مخصوص و دیگری از فولاد سخت می شوند .

سوپاپ های مکش و رانش کمپرسور

در کمپرسورهای مبرد این نوع سوپاپ ها خودکار است و بر اثر اختلاف فشار در دو طرفه صفحه سوپاپ بازشده و در اثر ارتجاع فنر صفحه بسته می شود . مورد استفاده بیشتر را نوع نواری ( صفحه های باریک ) ارتجاعی بدون فنر دو طرفه دارد که یک آب بندی قابل اطمینان را بوجود آورده و مقطع عبور زیادی را ایجاد می نمایند . صفحات این نوع سوپاپ ها از صفحات باریک فولادی که خاصیت ارتجاعی دارند و به ضخامت۲/ ۰ تا ۱ میــلی متر هستــند تهیــه می شوند و فرم صفحات مختلف است . اجزاء اساسی هر سوپاپ عبارتند از صفحه سوپاپ , پایه ( نشیمنگاه) که صفحه روی آن می نشیند و مقطع عبور و بست را تشکیل می دهند و محدود کننده صفحات روی پایه . در بعضی از سوپاپ ها صفحه سوپاپ به وسیله فنر به پایه فشرده می شود . و در کمپرسورهای فریونی غیر مستقیم الجریان سوپاپ های مکش و رانش در قسمت فوقانی سیلندر ( تخته سوپاپ ) واقع هستند .

سوپاپ محافظ

برا ی حفاظت کمپرسور از سانحه در مواقع ازدیاد سریع فشار رانش از سوپاپ محافظ استفاده می شود . ازدیاد سریع فشار رانش ممکن است بخاطر نبودن آب در کندانسور یا بسته بودن شیر رانش در زمان روشن کردن کمپرسور بوجود بیاید .
در زمان کار کمپرسور سوپاپ محافظ باید بسته باشد و وقتی فشار از حد مجاز در سیلندر تجاوز کرد آن باز شده و قسمت رانش را با قسمت مکش کمپرسور مرتبط می کند . فشار باز شدن سوپاپ محافظ بستگی به اختلاف فشار محاسبه ای ( Pk – Po ) دارد که معمولاً برای آمونیاک و فریون ۲۲ حدود۲ / ۱ مگا پاسکال یا ۱۲کیلو گرم بر سانتی متر مربع و برای فریون ۱۲ حدود۸/ ۰ مگا پاسکال می باشد که باز شـدن ســـوپاپ محافــظ در اختلاف فــشار۶/ ۱ ( آمونیاک و فریون ۲۲ و یک مگا پاسکال برای فریون ۱۲ تنظیم می شود .

بای پاس (میان بر) :

دو نوع میان بر وجود دارد :
برای کم کردن قدرت مصرفی در استارت کمپرسورهای متوسط و بزرگ از میان بر استارت استفاده می شود و قسمت رانش را به قسمت مکش متصل می کند و در نتیجه در زمان استارت نیروی وارد بر پیستون حذف می شود یعنی کمپرسور در خلاص کار می کند و قدرت فقط برای حرکت کمپرسور و جبران نیروی انرسی و مقاومت مصرف می گردد .
میان بر گاز ممکن است دستی یا اتوماتیک باشد که در این صورت برای باز شدن از یک شیر برقی (سلونوئید) استفاده می شود و بسته شدن از طریق ضربان رله زمانی وقتی الکتروموتور دور کافی را بدست می آورد صورت می پذیرد .
در میان بر دستی زمان استارت کمپرسور شیرهای رانش و مکش هر دو بسته هستند در حالی که در میان بر اتوماتیک هر دو باز بوده و در لوله برگشت یک سوپاپ برگــشت بکار می رود. در کمپرسورهای کوچک و متوسط تا قدرت ۲۰ کیلو وات معمولاً از میان بر استارت استفاده نمی شود و الکتروموتور آنها با گشتاور استارت بیشتری انتخاب می گردد . در کمپرسور های بزرگ برای تغییر بازده برودتی از میان بر تنظیم استفاده می شود و بطور دستی یا اتوماتیک قسمت سیلندر به قسمت مکش متصل می گردد و بدین ترتیب بازده برودتی حدود ۴۰ الی ۶۰ درصد کاهش می یابد .

سیستم روغن کاری

روغن کاری گرم شدن و خورندگی قسمت های متحرک کمپرسور را کم کرده و انرژی مصرفی برای مقاومت را تقلیل می دهد . همچنین باعث آب بندی بیشتر کاسه نمد , رینگ ها و سوپاپ ها می گردد . در کمپرسور های مبرد از روغن های مخصوص طبیعی و مصنوعی استفاده می گردد و برای مبردهای مختلف روغن های متفاوتی بکار می رود .( با عددی که نشان دهنده غلظت روغن است) روغن کاری کمپرسورها به دو طریق فشاری یک پمپ کوچک روغن را تحت فشار به یاطاقانها ثابت متحرک می رساند . پمپ های مورد استفاده چرخ دنده ای یا پروانه ای و یا پیستونی می باشند که یک سوپاپ آزاد کننده فشار در مسیر پمپ سوار می شود تا از تمرکز فشار زیاد بر روی پمپ جلوگیری بعمل آورد . نیروی لازم برای کار پمپ از گردش میل لنگ تأمین می گردد که در پمپ های پیستونی شناور انتهای میل لنگ یک بادامک یا برجستگی خارج از مرکز خواهد داشت و در پمپ چرخ دنده ای سر میل لنگ نیز چرخ دنده ای برای چرخش پمپ دارد و در پمپ های پروانه ای انتهای میل لنگ دارای یک وسیله گرداننده پره ای می باشد .
در قسمت مکش پمپ یک فیلتر قرار می گیرد . توری در ارتفاع ۱۰ تا ۱۵ میلی متر از کف کارتر قرار گرفته و تعداد خانه های ( شبکه های توری) فیلتر بین ۱۵۰ تا ۳۰۰ عدد در یک سانتی متر مربع می باشد . در قسمت رانش پمپ روغن کمپرسورهای متوسط و بزرگ یک فیلتر صفحه ای شکافدار توری ریز قرار می گیرد که با کمک آنها وقتی محور بطور دستی می گردد متناوباً تمیز می شود . فاصله بین صفحات۰۳/ ۰ تا۱/ ۰ میلی متر است . فشار روغن از طریق سوپاپ مخصوص کنترل می شود و در صورت افزایش فشار باز شده و روغن از قسمت رانش پمپ به کارتر می ریزد . معمولاً فشار روغن بین۶۰ تا ۲ اتمسفر بیش از فشار در کارتر است و هر چقدر فشار روغن زیاد باشد مقدار روغن خروجی از کمپرسور نیز زیادتر می گردد . وقتی از یاطاقانهای لغزنده استفاده می شود معمولاً تمام روغن از پمپ به یاطاقان فرستاده شده و از طریق کانال های مخصوص در میل لنگ به یاطاقان شاتون و همچنین کاســه نمد می رود . وقتی میل لنگ با یاطاقان نوسانی استفاده می شود , روغن به کاسه نمد داده شده و از شیار میل لنگ به قسمت های دیگر روانه می گردد . کمپرسور ها معمولاً دارای کلید اطمینان روغن هستند که به فشار روغن کار می کند و هر زمان که فشار روغن به دلیل خرابی سیستم افت کند موتور را از کار می اندازد و کمپرسور خاموش می شود . در سیستم روغن کاری به طریق پاشش کارتر تا نیمه های یاطاقان اصلی پر از روغن می شود و زمانی که میل لنگ می چرخد ته شاتون ( قسمت خمیده ) وارد روغن شده و با گردش میل لنگ روغن را به قسمت انتهای سیلندر و پیستون می پاشد . گاهی قسمت انتهای شاتون در اتصال به میل لنگ دارای محفظه ای است که در ورود به روغن پر شده و وارد یاطاقان می شود سیستم روغن کاری پاششی معمولاً در کمپرسور های کوچک مورد استفاده قرار می گیرد .
در بعضی از کمپرسور ها برای سیستم روغن کاری خنک کننده آبی یا هوائی بصورت کوئل در نظر می گیرند . در کمپرسور های معمولی مخزن روغن همان کارتر کمپرسور است ولی در کمپرسورهای واسطه ای مخزن روغن مخصوصی در نظر گرفته میشود.
در کمپرسور هرمتیک از روغن کاری فشاری استفاده می شود .

سیستم خنک کننده کمپرسور

کمپرسورها به دو علت اساسی خنک می شوند که یکی اصطکاک بین قطعات متحرک و دیگری افزایش درجه حرارت ناشی از تراکم بخار است . خنک کردن کمپرسور به منظور جلوگیری از کاهش کارآیی کمپرسور و همچنین نگهداری کیفیت روغن و روغن کاری است .
روغنی که برای روغن کاری به گردش در می آید وسیله خوبی برای جـــذب و دفع گرمــا می باشد و به همین جهت در بعضی از کمپرسورها خنک کننده مخصوص بــرای روغن بکار می رود و در بعضی از کمپرسورها سطح خارجی را پره دار می سازند تا سطح تبادل حرارتی آنرا با هوا زیاد کنند و در بعضی انواع نیز از یک موتور و پنکه جهت عبور هوا بر روی کمپرسور و خنک کردن آن استفاده می شود .
در سیستم هائی که تقطیر مبرد به وسیله آب خنک کننده برج است , کمپرسور نیز با آب خنک می شود . برای گردش آب لوله با محفظه ای در قسمت مجاور بالای سیلندر در نظر گرفته می شود که به کیسه خنک کننده معروف است . کمپرسور های هرمتیک ( بسته ) که موتور و کمپرسور در یک پوسته قرار دارند بیشتر در معرض داغی قرار دارند و معمولاً با عبور دادن بخار قسمت مکش کمپرسور با اطراف موتور گرمای آنرا می گیرند.

در این مقاله به عملکرد کمپرسور های پیستونی پرداخته شد. در مقالات بعدی بیشتر با تکنولوژی هوای فشرده آشنا خواهید شد.

تاو کمپرسور یدک

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.